MAIG 2005: 75 ANIVERSARI

IES VALL D'HEBRON

 


PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

"HISTÒRIA de l'edifici PATRONAT RIBAS"

L'IES Vall d'Hebron recolza la investigació

El dia 13 de maig de 2003 es va presentar el llibre "Història de l'edifici Patronat Ribas" a la Biblioteca de l'IES Vall d'Hebron.


Aquest llibre és el resultat d'un treball de recerca de dos alumnes de 2n curs de Batxillerat, Beatriz Marbella i Lili Arellano que es va desenvolupar durant el curs 2001-02. El treball que va ser puntuat amb la nota màxima, va ser considerat molt interessant per la Regidoria i per la Conselleria de Cultura del Districte d'Horta-Guinardó que, per tant, van decidir fer la publicació.


El llibre recull informació diversa des de la història del territori en diferents èpoques des dels orígens històrics, passant per la època medieval, l'edat moderna, el segle XIX, fins l'annexió del municipi d'Horta per l'Ajuntament de Barcelona, ara fa 100 anys.
Continua explicant com el legat del família Ribas va permetre construir unes escoles modèliques a Rubí i un orfenat a Barcelona, al barri d'Horta.


L'edifici va ser dissenyat i construït per l'insigne arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia, autor de molts habitatges de l'Eixample de Barcelona i d'altres construccions singulars com ara el Casal de l'Estalvi, la Cripta del temple del Tibidabo o del Palau de Justícia.
Per a la construcció de l'edifici del Patronat Ribas l'arquitecte es va basar en el mètode Montessori, un model força avançat i innovador per a aquella època. El centre disposava d'instal·lacions molt completes: vestíbuls per a visites, capella, sala d'actes, instal·lació de cinema sonor, aules i sales d'estudi, biblioteca, laboratoris, gabinet de física, clínica i infermeria, barberia, etc. A més d'un seguit d'aparells molt innovadors per a l'època com a un aparell de raigs X, rentadores, rentaplats....


Durant els darrers anys de la Dictadura Franquista es va tancar l'Orfenat i es va voler enderrocar l'edifici per tal de construir habitatges, però la forta lluita de les associacions de veïns i de les entitats culturals del barri van aconseguir que finalment se'l destinés a la creació de dos Instituts públics, l'IES Carles Riba i l'IES Patronat Ribas.


Des de l'1 de juliol del 2002 aquests dos instituts es van fusionar creant el nou IES Vall d'Hebron que des de llavors, ocupa l'edifici i el recinte, oferint estudis d'ESO, Batxillerats (d'Arts, Científic i tecnològic, d'Humanitats i de Ciències socials) i Cicles Formatius de grau mitjà i superior de les famílies d'Activitats Físiques i Esportives, d'Administració, d'Electricitat i d'Imatge personal).

L'IES Vall d'Hebron és en l'actualitat un dels Instituts més importants de Barcelona per la varietat de la seva oferta educativa, per la seva organització i participació en actes culturals, presentació de llibres, experiències científiques i tecnològiques, per la relació que té amb un gran nombre d'empreses dels sectors de les famílies professionals impartides i per l'aplicació de les TICs tant a les seves infrastructures com en l'organització dels diferents aprenentatges, continuant així amb la dinàmica innovadora que va tenir des de ben antuvi.


El llibre inclou també fotografies de diferents parts de l'edifici, tal com era als anys 30 i tal com estan en l'actualitat.
L'Orfenat Ribas es va inaugurar el primer d'abril de 1930. Durant l'any 2005 celebrarem el 75è aniversari de l'edifici i el Consell escolar de l'IES Vall d'Hebron s'ha pronunciat favorablement per tal d'organitzar un programa d'actes que celebrin l'esdeveniment.


José A. Martín
Director de l'IES Vall d'Hebron


 

Recull de fotografies del Patronat Ribas

Vista general-Vestíbul principal-Vestíbul 1er pis- Despatx superiora 1 - 2------- Sala d'actes

------------------Capella--------------------------Dormitoris------------------Menjador-----------------Aula

-----Aula----------Aula de dibuix----Barberia----------------------------Servei mèdic ---------------------

----Lavabos-----------Dutxes-------------Armaris--------Cuina----------Cuina 2-----------Bogaderia----

Sala de planxa-Sala de maquines----Masia-------Blat de moro------Hort

Vista general----Alumnat--------Entrada orfelinat

REVISTA FUNCIÓ PUBLICACIÓ Nº 34 DE L'AGOST DEL 2002: ARTICLE DE L'IES VALL D'HEBRON

PÀGINES 36 i 37

REVISTA PRESÈNCIA Nº 1860 DEL 19 al 25 D'OCTUBRE DEL 2007: HISTÒRIES D'ORFENAT, ENTREVISTA A JOAN PEÑA (antic alumne, va ser a l'Orfenat Ribas del 1967 al 1971) PÀGINA 9

 

 

 

Principal